Veel voorkomende klachten

Aambeien

Door het hormoon progesteron worden de vaatwanden van je bloedvaten wat slapper. Dit zorgt ervoor dat ze bij druk (door bijvoorbeeld harde ontlasting) makkelijker uit kunnen zakken. Als dat rond je anus gebeurt, noem je dat aambeien. Veel zwangere vrouwen hebben hier last van. Het is vooral belangrijk dat je ervoor zorgt dat je ontlasting zo soepel mogelijk verloopt, dus voldoende vezels eten en voldoende drinken. Ook kun je Roosvisee laxo proberen. Mocht je toch aambeien hebben, kun je ze eventeel behandelen met Curanolzalf en/of tabletten. Dit kun je kopen bij de Etos.

Bandenpijn

Links en rechts naast je baarmoeder lopen twee banden die ervoor zorgen dat je baarmoeder netjes op zijn plek blijft. Als je baarmoeder hard groeit, kunnen je banden dit moeilijk bijhouden. Het gaat dan om een stekende, zeurende pijn onderin je buik, meestal aan weerszijden van je baarmoeder. Dit zie je vaak tussen de 18 en 24 weken. Daarnaast kun je de pijn krijgen als je een baan hebt waarbij er lichamelijk veel van je gevraagd wordt. Het groeien van je kindje kun je niet voorkomen, dus daar is niets aan te doen. Wat wel kan helpen, is je baarmoeder steun geven door middel van een ondersteunende onderbroek.

Maagzuur

Dit komt vooral aan het einde van de zwangerschap voor. Het komt door de druk van je baarmoeder op je maag. Je maaginhoud kan daardoor naar boven geduwd worden en dat merk je als een brandend gevoel in je slokdarm en keel. Probeer kleine hoeveelheden verspreid over de dag te eten. Eet niet te vet of te gekruid. Je kunt wat melk of vanillevla nemen tegen de maagzuur. Ook mag je Rennies nemen. Bij de apotheek is ook Regla-pH, Antagel en Gaviscon verkrijgbaar.

Misselijkheid

Misselijkheid is vaak het eerste teken van een zwangerschap. Dit komt door een stijging van het HCG hormoon. Vaak kun je door de misselijkheid een verminderde eetlust hebben en zelfs overgeven. Maak je geen zorgen over je kindje. Deze neemt wat hij nodig heeft. Ook kun je hierdoor wat afvallen. Dit is geen enkel probleem. Wanneer je helemaal niets meer binnenhoudt moet je wel even contact met ons opnemen. Probeer kleine beetjes verspreid over de dag te eten en drinken. Soms helpt af en toe een slokje cola of wat gember. Wanneer niets helpt kun je via de huisarts vragen om een recept Emacefene.

Vaginale afscheiding

In de zwangerschap heb je ongeveer anderhalve liter meer bloed. Dit zorgt ervoor dat je vagina beter doorbloed is en meer afscheiding aanmaakt. Dit is normaal. Neem contact met de huisarts op wanneer je groene afscheiding hebt wat stinkt en/of jeukt. Was je vagina niet met zeep en draag zoveel mogelijk katoenen ondergoed.

Voorweeen

Voorweeën noemen we ook wel oefenweeën. Je baarmoeder trekt al wat samen, dit kan ook licht pijnlijk zijn, maar je gaat er niet van bevallen. Zeker aan het einde van de zwangerschap komen ze vaak voor. Regelmatig zien we ook dat een kindje kan gaan indalen door deze voorweeen. Hier is niet veel aan te doen. Een warme douche, een warm bad of een warme kruik kunnen wel eens wat verlichting geven.