Verloop

Wanneer je op de echo ziet dat het hartje van de baby niet meer klopt zijn jullie natuurlijk erg verdrietig. Maar al snel zul je je ook afvragen hoe het nu verder moet.


Daarin zijn een aantal opties mogelijk. Allereerst adviseren we jullie om dit vreselijke nieuws eerst te gaan beseffen. Samen verdrietig zijn hoort daarbij. In principe kan afwachten geen kwaad. Op een bepaald moment gaat je lichaam begrijpen dat het kindje niet meer leeft en zal je buikpijn en bloedverlies gaan krijgen. Het nadeel is dat we je niet kunnen vertellen binnen hoeveel tijd dit zal gebeuren. Na de miskraam maken we nog een afspraak voor een echo zodat we kunnen controleren of je baarmoeder leeg is.

Als de miskraam niet spontaan op gang komt en je wilt niet meer afwachten zullen we je verwijzen naar het ziekenhuis. Daar zal altijd eerst nog een echo gemaakt worden om de diagnose van de echoscopist te bevestigen. De gynaecoloog geeft je de verschillende opties waar je uit kunt kiezen. Je kunt ervoor kiezen om de miskraam op te wekken door medicijnen (misoprostol). Je brengt zelf thuis 4 tabletten vaginaal in. Dit kun je doen op een moment dat het voor jou goed voelt. Door deze tabletten krijg je buikpijn en bloedverlies en zal je in de meeste gevallen het vruchtzakje verliezen. Na 24 uur breng je nogmaals 4 tabletten in. Je kunt ook kiezen voor een curettage. Onder narcose wordt je baarmoedermond een beetje geopend waarna een zuigslangetje je baarmoeder leegzuigt. Je hebt hierna nog een aantal dagen wat bloedverlies.