Gehoortest en hielprik

Na de aangifte bij de burgerlijke stand geeft de ambtenaar de geboorte door aan het consultatiebureau. Tussen dag 4 en 8 zal er iemand van het consultatiebureau bij jullie thuis langskomen om de gehoortest en hielprik te doen.

Tijdens de gehoortest krijgt de baby een klein zacht dopje in het oor. Via dit dopje wordt een zacht, knetterend geluid het oor ingezonden. Een gezond oor reageert hierop door geluidjes te maken. Een kleine microfoon in het dopje vangt deze reactiegeluidjes op. Het dopje is verbonden met een apparaat dat aan de hand van de reactiegeluidjes beoordeelt of het oor goed werkt.

Met de hielprik kan een aantal zeldzame ziektes worden opgespoord. Dit wordt gedaan door middel van bloed uit het hieltje van de baby. Hoe eerder deze ziektes worden opgespoord, hoe beter. Een snelle opsporing van deze ziektes kan zeer ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van je baby voorkomen of beperken. De meeste ziektes zijn niet te genezen maar wel te behandelen, bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet.

Voor meer informatie www.rivm.nl