Controles

Na de bevalling komen we nog regelmatig bij je thuis langs om te kijken hoe het met jou en de baby gaat. Wanneer alles goed gaat komen we langs op dag 2,4,6 en 8. De kraamverzorgster zorgt voor de dagelijkse zorg voor moeder en kind en wij zijn eindverantwoordelijk voor de geboden kraamzorg.
Tijdens de visite letten we op de punten.

Baarmoeder

Na de bevalling gaat je baarmoeder snel weer zijn oorspronkelijke grootte aannemen. Direct na de bevalling staat je baarmoeder ongeveer rond je navel en hij zal gemiddeld met 1 cm per dag zakken. Zeker de eerste dagen na de bevalling kun je nog behoorlijke naweeën hebben. Je mag hier iedere 6 uur 2 paracetamol voor nemen.

Bloedverlies

De placenta laat een grote wond achter in je baarmoeder. Daar kun je dan ook 6 weken lang bloed uit verliezen. De eerste dagen zal het een ruime menstruatie zijn, waarna het af zal nemen. Ook is het mogelijk dat je de eerste dagen wat bloedstolsels kunt verliezen. Dit zijn klonten bloed die je kunt verliezen als je gaat douchen of naar het toilet gaat. De grootte van varieren van een druif tot een sinaasappel. Soms merk je dat het bloedverlies een aantal dagen stopt en daarna toch weer terug kan komen.

Hechtingen

Regelmatig gebeurt het dat wij wat hechtingen moeten zetten. Dit kan een vervelend gevoel zijn in de eerste dagen na de bevalling. Het gebied rond de hechtingen kan beurs aanvoelen of blauw zijn. Probeer de hechtingen goed te laten luchten. Ga regelmatig bloot liggen op een matje. Zuurstof zorgt ervoor dat hechtingen sneller genezen. De zwelling kun je tegengaan door koelen. Je kunt een maandverbandje natmaken en in de vriezer leggen. Ook kun je wat appelstroop, jam of pindakaas in een zakje doen en dat in de vriezer leggen. Deze zakjes bevriezen niet waardoor je het makkelijk kunt vervormen. Zorg er voor dat je een doekje om het zakje heen doet voordat je het tegen de hechtingen aanlegt. Tegen het beurse gevoel of de blauwe plek kun je Arnica tinctuur gebruiken. De hechtingen lossen zelf op. We kunnen ze na 6 dagen verwijderen wanneer ze trekken of jeuken.

Borsten

Na de bevalling kun je de baby direct aanleggen. De kraamverzorgster of verpleegkundige zal je hierbij helpen. Door het regelmatig aanleggen van de baby zal je merken dat de voeding na een aantal dagen op gang begint te komen. Rond dag 4 krijgen de meeste vrouwen last van stuwing. Je borsten zijn opgezet, voelen zwaarder aan en zijn gevoelig. Je aders zijn duidelijk zichtbaar. Soms heb je last van hoofdpijn of wat lichte koorts. Stuwing wijst op een onevenwicht van vraag en aanbod in de melkproductie. Je borsten produceren meer melk dan je baby bij je drinkt of jij kolft. Je kunt de pijn verzachten door koude kompressen tegen je borst te leggen. Ook witte kool tegen je borsten vermindert de pijn. Bij flesvoeding kun je ook last krijgen van stuwing.