Begeleiding na traumatisch ervaren bevalling

Bevallen is een life-event en heeft een enorme impact op iemands leven. Een aantal vrouwen en hun partners kijken naar de bevalling terug als een goede ervaring, maar een aantal mensen geeft ook aan de bevalling als traumatisch te hebben ervaren en hebben hier nog regelmatig nare herinneringen aan. Mocht dit in jullie geval zo zijn, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Het is belangrijk om dit goed te verwerken zeker als er ook nog een eventuele wens voor een volgende zwangerschap is.

Wat is nu een trauma?:
Een trauma betekent letterlijk: “Een lichamelijke of psychische wond veroorzaakt door een ongeval, operatie of ingrijpende levensgebeurtenis” .

Van tevoren is niet te voorspellen hoe iemand op een ingrijpende ervaring zal reageren. We weten dat de kans dat iemand op een gegeven moment in zijn leven een ingrijpende gebeurtenis meemaakt is 60%. Vaak lukt het de helft van de mensen om zelfstandig deze gebeurtenis te verwerken. Soms lukt dit niet en ervaren mensen een beperking in hun dagelijks leven door bijvoorbeeld: herbelevingen, willen de gedachte vermijden en
zijn verhoogd prikkelbaar (bijvoorbeeld slaap- en concentratieproblemen). Zeker als klachten langer aanhouden kan het zinvol zijn hulp te zoeken.

Wat kan een bevalling een traumatische ervaring laten zijn?:
Er zijn allerlei mogelijkheden waarom vrouwen een bevalling als traumatisch ervaren. Je had bijvoorbeeld gedacht thuis te gaan bevallen en moet naar het ziekenhuis omdat de conditie van de baby achteruit gaat tijdens het persen. Je hebt heel lang de weeen weggezucht, maar de ontsluiting vordert niet en de bevalling eindigt in een keizersnede. Maar ook een heel snelle bevalling kan je helemaal uit je evenwicht brengen.
De ervaring is heftig en het lijkt alsof de “bliksem is ingeslagen”.

Mocht je je herkennen in deze beschrijving of het fijn vinden om je ervaring en vragen met ons te bespreken voel je dan vrij om hiervoor een afspraak te maken. Dieuwke heeft een aparte opleiding gevolgd om samen met jou te kijken naar je ervaring en mogelijk door het inzetten van technieken als EMDR je ervaring een plaats te laten krijgen daar waar hij thuishoort zonder je te belemmeren in je dagelijks leven en bij jullie wens voor een eventuele volgende zwangerschap.
Mocht je nog vragen hebben of je situatie aan ons willen voorleggen, voel je uiteraard vrij om contact op te nemen. Deze zorg is ook voor vrouwen die niet in de zwangerschap bij ons onder controle zijn geweest. Telefoon nummer: 023-5372675/06-50678746

Ter illustratie een ervaring van een cliente:
De bevalling is voorbij. Je hebt een prachtig kind gekregen, maar zelf ben je letterlijk en figuurlijk gebroken en dan?
Ik heb in de afgelopen weken EMDR therapie ontvangen, gericht op mijn bevalling en de période vlak er na. De therapie is over het algemeen van korte duur.
Gedurende een lange tijd was het te "pijnlijk" om terug te denken aan deze tijd, met zelfs fysieke negatieve reacties tot gevolg. Bij EMDR therapie ga je samen terug naar het voor jou traumatische moment en probeer je de negatieve emotie die je hierbij ervaart, stapje voor stapje, te verminderen. Bij mij heeft dit er voor gezorgd dat ik terug kan denken aan dit moment als een "herinnering" zonder dat de tranen over mijn wangen lopen en ik fysiek blokkeer. Er is een last van mij afgevallen waardoor ik nog meer ruimte heb om te genieten.