Belinstructies


Neem contact met ons op (06-50678746)
• Wanneer je ongerust of onzeker bent
• Bij je eerste kind: een uur lang weeen om de 4 minuten die 1 minuut duren
• Bij je 2e of volgende kind en de weeën goed doorzetten en snel in kracht toenemen
• Als het vruchtwater bruin, groen of geel van kleur is
• Als je een maandverband vol met bloedverlies hebt
• Als je vliezen breken en het hoofdje van de baby nog niet goed ingedaald is

Wanneer je bovenstaande klachten hebt vóór 37 weken moet je altijd direct contact met ons opnemen. 

Weeën

Weeën zijn pijnlijke samentrekkingen van de baarmoeder. Deze eerste krampen zullen geleidelijk overgaan in ontsluitingsweeën, die regelmatig om de paar minuten komen en zeker een minuut lang aanhouden. Als je je eerste kind verwacht moet je er rekening mee houden dat de bevalling 12 tot 24 uur kan duren. Je hoeft pas contact met ons op te nemen als je een uur lang weeën hebt om de 4 minuten die 1 minuut duren.
De bevalling van een volgend kind duurt over het algemeen korter dan bij de eerste. Neem contact met ons op wanneer je voelt dat de weeën goed doorzetten en snel in kracht toenemen.

Breken van de vliezen

Wanneer je vliezen overdag breken mag je ons altijd direct bellen. Probeer wat vocht op te vangen in een potje of doe een maandverband in. We komen dan bij je thuis langs om naar het hartje van de baby te luisteren en je uit te leggen hoe het verder gaat. Wanneer je vliezen breken hoeven de weeën niet direct te beginnen, dit kan ook later. Soms komen de weeën na 24 uur nog steeds niet op gang. We zullen je dan doorverwijzen naar het ziekenhuis.

Als de vliezen in de avond of nacht breken hoef je ons niet direct te bellen wanneer de kleur van het vruchtwater mooi helder is. Bel ons dan de volgende ochtend of indien de weeën om de 4 minuten komen. Het vruchtwater is normaal van kleur als het doorzichtig is. Ook kan het wat rozig zijn en kunnen er witte vlokjes in zitten. Het verliezen van een klein beetje bloedverlies is ook normaal.

Wanneer je vliezen breken en het vruchtwater is bruin, groen of geel van kleur moet je ons direct bellen. Dit betekent dat de baby in het vruchtwater heeft gepoept. Er is geen reden tot paniek, wel willen we de baby wat beter in de gaten houden en zullen we je doorsturen naar het ziekenhuis. Door middel van continue registratie kunnen we de conditie van de baby bepalen.

Slijmprop

Tijdens de zwangerschap zit er slim in de baarmoedermond. Dit slijm kun je vermengd met wat bloed, enkele dagen of uren voor de bevalling verliezen, of pas later tijdens de weeën. Als je nog geen weeën hebt en je vliezen zijn nog niet gebroken kun je rustig afwachten.